Babygunga eller babysitter – vad är skillnaden?

En elektrisk babygunga eller naturligt gungande babysitter – vad är egentligen bäst? BABYBJÖRN förklarar vilka skillnader och likheter det finns mellan en babygunga och en babysitter.

 1. Båda imiterar en vaggande rörelse
 2. Båda kan användas redan från födseln
 3. En babysitter styrs av barnets egna rörelser
 4. Många babygungor kräver batteri eller eluttag
 5. En babysitter är lätt att flytta runt och bära med sig
 6. Babygungor är oftast tyngre och skrymmande
 7. En babysitter har en mjuk, naturlig gungning
 8. Babygungor har ofta flera hastighetsfunktioner
 9. En babysitter är lätt att fälla ihop och ställa undan
 10. Båda varianter är roliga för barnet

Det finns flera skillnader mellan babygungor och babysittrar. Visste du till exempel att en babysitter har naturlig gungning medan många babygungor är eldrivna? Babysittern går att använda redan från födseln och de flesta barn tycker att det är skönt att vila i den. Så vad väljer du? Ta några minuter och läs vår artikel för att lära dig skillnaderna mellan en babysitter och en babygunga.

Elektrisk babygunga eller naturligt gungande babysitter?

Både babygungan och babysittern imiterar den vaggande rörelsen från när ditt barn låg i magen eller när hen ligger i famnen. Detta har en magisk effekt! De flesta barn blir lugna och nöjda av gungningen och många gillar att vila i den.

De flesta elektriska babygungorna är batteridrivna så det kommer att gå åt en hel del batterier såvida du inte väljer en modell som är laddningsbar (eller har sladd). Elektriska babygungor har en motor som kan ge ifrån sig ljud, så fundera på hur det påverkar ditt barn: lugnande eller störande?

Den naturliga rörelsen i en babysitter är mjuk och har ofta en lugnande effekt på det lilla barnet. De första veckorna eller månaderna kommer ditt barn att vara nöjt med att bara kunna sitta halvt bakåtlutad och titta på ditt ansikte eller slappna av medan du gungar babysittern mjukt med handen.

Men det är när din bebis blir lite äldre och kommer på att en benspark eller armrörelse sätter babysittern i gungning som det roliga börjar! Den rör sig i takt med att barnet rör sig, men slutar gunga när barnet vill det.

Det finns allt från fullskaliga små ”nöjesparker” till lättare, bärbara modeller.

Den vanligaste skillnaden när det gäller smidighet är att babygungan oftast inte är bärbar. Den är elektrisk och har en motor som gör den tyngre och större. Dessutom kan den ha en bricka, leksaker och musik.

Om BABYBJÖRN babysittrar

En babysitter från BABYBJÖRN kan du flytta runt i hemmet utan ansträngning och den tar inte mycket plats alls. Den är också bärbar: det betyder att den går att fälla ihop och ta med på resan.

Den som föredrar naturlig gungning kan välja mellan Babysitter Bliss och Balance Soft. Babysitter Bliss och Babysitter Balance Soft har samma grundkonstruktion och funktioner, men olika design och material. Den grå stommen på Babysitter Bliss matchar de olika färgerna på sitsarna och ger ett mjukt intryck, medan stommen på Balance Soft är klassiskt svart. Båda dessa babysittrar har en formsydd ergonomisk tygsits, men Balance Soft är sydd som ett mjukt och mysigt ”bo” för bebisen i en matchande färg. Även materialen skiljer sig något åt: Babysitter Bliss finns i kviltad bomull och supergosigt 3D-jerseytyg, medan Balance Soft finns i varianterna bomull/jersey och bomull. Båda finns också i luftig och snabbtorkande mesh.

Tillbehör
Till våra babysittrar kan du köpa till roliga leksaker av hög kvalitet i barnvänliga material. Färgerna och formerna på leksakerna väcker barnets nyfikenhet, stimulerar utvecklingen och roar ditt barn i babysittern.

Extra tygsits
Om du väljer en babysitter kan du enkelt uppdatera den med ny färg eller nytt material genom att köpa till en extra tygsits. Alla tygsitsar från BABYBJÖRN passar både Babysitter Bliss och Babysitter Balance Soft. Det är praktiskt att ha en extra om du inte hunnit tvätta eller om du helt enkelt vill förnya utseendet på babysittern.

Transportväska
Du kan också köpa till en transportväska i slitstark polyester till din babysitter. Väskan skyddar babysittern mot smuts och väta och har ett praktiskt handtag så att du enkelt kan bära med dig den. Den är också ett smart tillbehör att ha när ditt barn inte använder babysittern. Transportväskan passar både Babysitter Bliss och Babysitter Balance Soft.

Babysittrar är oftast lättare och smidigare, och hjälpen som den ger är densamma som en babygunga. Barnet gungar nöjt och kan vila i båda varianterna.

Goda råd för att gunga säkert

 1. De flesta modeller har en rekommenderad maxvikt på 7–11 kg. Tänk på att när barn börjar kunna rulla och dra sig upp själva så ska produkten sluta användas. Babysitter Bliss och Balance Soft har extra lång användningstid eftersom de kan förvandlas till en skön barnstol som räcker upp till ca 2 år.
 2. Se till att det finns ett bakåtlutat läge som passar spädbarn, inte bara ett upprätt läge för lite äldre barn. Med Babysitter Bliss och Balance Soft kan du enkelt välja mellan tre olika höjdlägen.
 3. Om du väljer en BABYBJÖRN Babysitter med naturligt gung så är det du eller barnets egna rörelser som styr gungningen helt. En en elektrisk babygunga kan ha upp till hela åtta lägen! Då gäller det att börja lugnt och känna av vad barnet tycker om.
 4. Det ska vara mjukt och skönt att sitta i den, inga hårda kanter eller stelt ryggstöd. Babysitter Bliss och Balance Soft har en ergonomiskt utformad tygsits som ger rätt stöd för barnets rygg, nacke och huvud.
 5. Det ska finnas en sele för att knäppa fast barnet. På Babysitter Bliss och Balance Soft knäpps selen av och på med två knappar. Använd den även om du själv sitter bredvid – ditt barns utveckling kan gå snabbare än du tror och plötsligt kan hen resa sig upp!
 6. Se till att golvplattan eller foten är bred och stabil så att den inte riskerar att tippa av rörelserna. Babysitter Bliss och Balance Soft har JPMA-märkning (USA) och CE-märkning (EU). Det garanterar att produkten uppfyller en tillförlitlig, oberoende säkerhetsstandard.