Barn och säkerhet

Våra produktutvecklare har ett nära samarbete med barnläkare och medicinska experter genom hela utvecklingsprocessen – vare sig det gäller att ta fram en helt ny produkt eller vidareutveckla en befintlig.

Säkra produkter

Samarbete med medicinska specialister

För produkter som ska användas av känsliga nyfödda och småbarn (t.ex. våra bärselar) vänder vi oss till medicinska specialister som barnortopeder och neonatalläkare. På så sätt har vi alltid experters godkännande av de olika säkerhetsaspekterna i en produkt. Det kan t.ex. vara att designen är riktig för barnets höfter, att det nyfödda barnet har ett tillräckligt huvudstöd eller att våra användarinstruktioner tolkas som vi tänkt.

Vi har såklart även ett mycket nära samarbete med experter när det gäller våra sängar. I artikeln Bebisar och sömn – hur sover min bebis säkert? svarar Mark Brandenburg, akutvårdsläkare och barnsäkerhetsexpert, på några vanliga frågor om små barn och sömn.

Möt några experter vi samarbetar med

Katie Hilton, barnmorska

Katie Hilton är barnmorska och i många år har hon hjälpt babybjorn-about-us-katie-hilton2föräldrar under första tiden. Trots all sin erfarenhet var det en väldigt omtumlande upplevelse för henne att få barn. Hon säger att det bästa rådet hon har är att bära sin lilla baby mycket.

Den bästa känslan du kan uppleva

Inget i världen går upp mot att hålla sin lilla nyfödda baby i famnen och uppleva känslan av att barnet sover tryggt mot ditt bröst. Under det första året i livet är en baby totalt beroende av sina föräldrar för trygghet, samtidigt ska vardagen fungera. Om det finns storasyskon som också behöver mycket uppmärksamhet kan det bli ännu svårare. Med en bärsele kan du göra saker samtidigt med den fantastiska känslan att hålla din baby nära dig.

Att vara nära är det viktigaste som finns

De två viktigaste saker du kan ge din lilla nyfödda är näring och fysisk kontakt. Att få vara nära dem som älskar och tar hand om en är det bästa som finns. Forskare har observerat, att föräldrar och barn som är i nära kontakt med varandra också kommer att forma varandras beteende. Om barnet är oroligt svarar föräldern omedelbart på sitt barns signaler med lugnande ljud och rörelser, när det är dags att äta kan man förstå det snabbt.

Närhet skapar tillit

Din baby hör din röst, känner av dina signaler och litar på dig för trygghet och säkerhet. Den här interaktionen sker automatiskt i din famn. Att bäras i bärsele hjälper babyn att utvecklas socialt och känslomässigt. Det innebär också att du som förälder kan ge trygghet och närhet, även när du inte kan erbjuda 100 procent uppmärksamhet.

Mindre ledsen

Barn som blir burna i bärsele mycket har oftast färre skrikperioder. Bärandet hjälper till att möta barnets fysiska behov av rörelse. I livmodern har barnet vant sig vid det rytmiska ljudet av mammans hjärta och känslan av att vara i ett begränsat utrymme. Barnet kommer till ro i de lugna rörelserna.

Bättre självförtroende som förälder

En baby som är lugn och nöjd får mamma och pappa att känna sig tryggare och tvärtom. Många nyblivna föräldrar tycker också att deras självförtroende vuxit, tack vare att de burit sina barn i bärsele. De har lärt sig känna igen barnets signaler och svarar på dem innan situationen blir jobbig. En baby som är lugn och nöjd, får mamma och pappa att känna sig tryggare och säkra i sin föräldraroll.

Positivt även för amningen

Mammor som bär sina barn i bärsele säger också ofta att de tycker det påverkat deras amning positivt. De har snabbt lärt sig att känna igen barnets hungersignaler, ammar oftare och tycker att det går lättare. Förmodligen är det så att närheten till barnet stimulerar mjölkproduktionen.

Nicholas Hoque, barnläkare

Nicholas Hoque är barnläkare på en akutavdelning för nyfödda i London. I sitt arbete träffar han många barn som fötts för tidigt och han är en stor förespråkare av närhet och kroppskontakt mellan föräldrar och barn. Vi blev kontaktade av Nicholas och blev så imponerade av hans kunskaper att vi frågade om han ville bli en av våra medicinska rådgivare till utvecklingsavdelningen.

Dr Nicholas Hoque

Bärselen räddade vår semester

– Vår son Barnaby var fem månader gammal när vi åkte på semester till New York med honom. Vi trodde att vi var väl förberedda och hade tagit med oss en hopfällbar barnvagn. Men redan första dagen stod det klart att vi behövde något bättre. Vi bestämde oss till slut för en BabyBjörn Miracle och begav oss ut på gatorna igen. Att ha Barnaby i bärselen blev inte bara en härlig upplevelse – det räddade faktiskt hela semestern och jag var förvånad över hur lätt han kändes.

Flexibel användning

Det är en nyfiken liten pojke vi har så han ville gärna sitta framåtvänd när han var pigg. När han sen blev trött vände vi på honom så att han kunde vila huvudet mot mitt bröst och sova en stund.

Var noga när du väljer bärsele

– I jobbet brukar jag prata med nyblivna föräldrar om att det är bra att de bär sitt barn nära, ofta och mycket. Det finns dessutom många vetenskapliga studier som stödjer det här, särskilt när det gäller den viktiga anknytningen.

Men var noga när du väljer en bärsele, så att du får en som ger din baby ett tryggt och säkert stöd. Det gäller särskilt nyfödda barn som har svaga nackmuskler och behöver stöd för att kunna hålla upp huvudet och andas ordentligt. Bra bärselar är utformade för att barnets rygg, nacke och höfter ska vara i en optimal position när det blir buret.

Ingen koppling mellan höftdysplasi och bärselar

– Jag behandlar barn med höftdysplasi i mitt arbete och jag vet att det inte finns något bevis för att moderna bärselar skulle orsaka detta allvarliga problem.

Bärselar ger också ett bra och säkert stöd för föräldrarnas ryggar, eftersom de fördelar barnets tyngd på ett riktigt sätt. Det här är viktigt eftersom ryggproblem är vanligt hos kvinnor som just genomgått en graviditet. Med en bra bärsele kan man minska den risken betydligt.

– Vi hade en så härlig upplevelse tillsammans när jag bar Barnaby i bärsele i New York att jag skrev till BabyBjörn efteråt för att tacka dem. De hörde av sig till mig och nu bidrar jag med min medicinska expertis, berättar Nicholas Hoque.