Just nu kan något längre leveranstider förekomma i vår webbshop p.g.a störningar i posthanteringen. Vi förlänger vår returrätt till 90 dagar. Läs mer
Enter BABYWEARING22 code during your check out and get a tote bag with your Baby Carrier. Learn More

Potträning – 9 tips från experten

När ska man börja med potträning? De flesta barn kan inte kontrollera blåsan eller tarmen förrän de är cirka 1 år. Så hur gör man för att få till en bra potträning?

Smart Potty Vit/Grå - BABYBJÖRN

Smarta presenttips till 2-åringar som är redo för pottan!

Innan du börjar potträningen, ta reda på om ditt barn är redo att sluta med blöja. Det kan vara att hen inte gillar att ha på sig en blöt blöja eller verkar nyfiken på dina toalettbesök. Kanske tillämpande du babypottning från första början så att ditt barn redan vet vad man gör på pottan?

Mer om barns utveckling: När börjar barn krypa?

Dagens blöjor har så hög uppsugningsförmåga att det är svårt att känna att blöjan är blöt.

Dr Robyn Strosaker, barnläkare vid University Hospitals Rainbow Babies & Children’s Hospital i Cleveland, ger följande tips för att hjälpa sitt barn till en så bra potträning som möjligt:

När ska man börja med potträning?

  • 18-24 månader. De flesta barn är redo att börja potträna när de är mellan 1,5-2 år gamla. Efter 24 månader börjar många barn komma in i en fas då deras självständighet håller på att utvecklas. Det kan då vara svårare att börja med potträningen.
  • Semester. Både familjen och barnet behöver vara redo för att få till en bra potträning. Välj en vecka när ni föräldrar kan vara tillgängliga. Semestrar är en bra tid att börja potträna.
  • Tecken. Titta efter dessa tecken för att upptäcka om ditt barn är redo att sluta med blöja.

Var ska man potträna?

  • Favorithörnan. Badrummet måste inte vara det enda stället att potträna på. Finns det någon annan plats i huset som ditt barn gillar att vara på kan det vara en bra idé att ha en potta där.
  • Alltid nära. Att ställa pottan i ett rum där ditt barn vanligtvis leker kan hjälpa hen att vänja sig vid pottan och förebereda sig för potträningen.
  • Även på resa. Ta med pottan om ni åker någonstans.

Ett stort steg i utvecklingen: När börjar barn gå?

Hur kan jag hjälpa mitt barn att potträna?

  • Köp underbyxor. Dagens blöjor har så hög uppsugningsförmåga att det kan vara svårt att känna att blöjan är blöt. Försök få ditt barn att ha underbyxor på sig för att kunna känna detta. Blir det alltför blött i kläder och i sängen kan du sätta en blöja utanpå underbyxorna i början.
  • Minska dryck på kvällen. Du kan hjälpa ditt barn att hålla sig torr på natten genom att inte ge välling eller annan dryck precis innan det är dags att gå och lägga sig.
  • Ha tålamod. Uppstår det problem, gör ingen sak av det. Ta ett uppehåll i potträningen under 2-4 veckor och försök sedan igen.

Läs! Överlevnadstips för föräldrar som är trötta på tips